Rosół z prawdziwkiem
Czas przygotowania: 3 godz.
porcja dla 10 osób
Składniki:
- 1 kawałek wiejskiej kaczki,
- 1/2 skrzydełka z indyka,
- 1 porcja wołowiny do rosołu (szponder, oczko, porcja rosołowa),
- 2 udka z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka (korzeń i natka),
- 1/2 selera (korzeń i nać),
- mała gałązka kopru,
- cebula,
- por,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kawałki suszonego szlachetnego grzybka,
- 2 kostki rosołowe,
- vegeta,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Przygotujmy sobie garnek ok. 10 litrowy. Umyte mięso zalewamy zimną wodą i zaczynamy gotowanie. Do momentu zagotowania musimy dobrze pilnować naszego rosołu, aby zdążyć zszumować powstałą pianę. Po zszumowaniu dodajemy wszystkie warzywa ( nie żałujcie zieleniny do wywaru, jeśli macie możliwość to cebulę możecie oprzypiec przed wrzuceniem do wywaru), kostki rosołowe, vegetę, sól, pieprz do smaku i zmniejszamy "ogień" pod naszym rosołem - musi on delikatnie "pyrkać". Po ok. 2,5 - 3 godz. nasz rosół jest gotowy do podania. Proponuję serwować z makaronem, ale równie dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami. Spróbujcie gorąco polecam :-)

Komentarze
Prześlij komentarz