Rosół z prawdziwkiem


Czas przygotowania: 3 godz.
porcja dla 10 osób

Składniki:
  • 1 kawałek wiejskiej kaczki,
  • 1/2 skrzydełka z indyka,
  • 1 porcja wołowiny do rosołu (szponder, oczko, porcja rosołowa),
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka (korzeń i natka),
  • 1/2 selera (korzeń i nać),
  • mała gałązka kopru,
  • cebula,
  • por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 kawałki suszonego szlachetnego grzybka,
  • 2 kostki rosołowe,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie:
Przygotujmy sobie garnek ok. 10 litrowy. Umyte mięso zalewamy zimną wodą i zaczynamy gotowanie. Do momentu zagotowania musimy dobrze pilnować naszego rosołu, aby zdążyć zszumować powstałą pianę. Po zszumowaniu dodajemy wszystkie warzywa ( nie żałujcie zieleniny do wywaru, jeśli macie możliwość to cebulę możecie oprzypiec przed wrzuceniem do wywaru), kostki rosołowe, vegetę, sól, pieprz do smaku i zmniejszamy "ogień" pod naszym rosołem - musi on delikatnie "pyrkać". Po ok. 2,5 - 3 godz. nasz rosół jest gotowy do podania. Proponuję serwować z makaronem, ale równie dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami. Spróbujcie gorąco polecam :-)


Komentarze